
12 helmi ABC pienen budjetin somemainontaan
Sosiaalisessa mediassa mainostaminen voi vaikuttaa helpolta ja halvalta. Syötät vain luottokorttisi tiedot mainosalustalle ja klikkailet mainontasi käyntiin. Muutama hauska arvonta, hiukan rahaa postausten näkyvyyteen – ja niin klikkejä, tykkäyksiä ja kommentteja alkaa sadella, eikö?
Totta on, että somessa pienelläkin budjetilla voi päästä pitkälle. Tuloksia voi saada aikaan niin Twitterissä, Instagramissa, Facebookissa kuin Snapchatissa. Älä kuitenkaan päästä itseäsi liian helpolla. Kun budjettia on vähän, on erityisen tärkeää panostaa siihen, että rahat menevät oikeisiin asioihin. Ovatko yhdistyksesi, järjestösi tai yrityksesi resurssit niukat? Poimi tästä talteen ABC tulokselliseen somemainontaan.
A. Kirkasta somemainontasi tavoitteet
Kaikki alkaa mainonnan tavoitteiden ja mittarien määrittelystä. Saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta yllättävän usein juuri somemainonnassa unohdetaan asettaa selkeät tavoitteet. Postausten boostaaminen on todellakin helppoa ja halpaa – ja ilman tavoitteita usein täysin tuloksetonta.
Toisinaan taas tavoite on aluksi selkeä, mutta sen fokus katoaa mainoskampanjan aikana. Suuressa, ison budjetin kampanjassa tähän saattaa olla varaa. Mutta kun mainonnan budjetti on pieni, ovat selkeät tavoitteet ja fokuksen säilyminen tuloksellisen tekemisen pohja. Mieti siis tarkasti, mikä on tavoitteesi ja miksi.
Hyvä tavoite on selkeä ja mitattavissa. Lisäksi se on ihan oikeasti mahdollista saavuttaa – älä siis lähde tavoittelemaan kuuta taivaalta. Selkeä tavoite on vaikkapa tietty määrä uutiskirjeen tilaajia tai materiaalin latauksia. Jos valitset mittarit tarkasti tai yhdistelet useampia mittareita, voit valita myös vaikeammin mitattavan tavoitteen. Tällainen voi olla esimerkiksi tietty määrä lukijoita verkkoartikkelillesi tai laaja näkyvyys haluamallesi aiheelle.
B. Älä keräile someklikkejä sokeasti
Somemainonnassa moni mittaa näyttökertoja, klikkien määrää ja hintaa tai klikkausprosenttia. Joskus nämä mittarit toimivat. Yleensä ne eivät kerro kaikkea. Usein ne eivät kerro juuri mitään.
Jos et sattumalta ole iltapäivälehden toimittaja, tavoitteesi tuskin oikeasti on keräillä klikkejä. Mitä hyötyä sinulle on hyvästä klikkiprosentista, jos kävijät häipyvät sivultasi ennen kuin ehdit silmää räpäyttää?
Sinulla on luultavasti syy, jonka vuoksi toivot ihmisten klikkaavan linkkiäsi. Tavoitteesi saattaa olla, että ihmiset ilmoittautuvat tapahtumaasi tai lukevat artikkelisi. Tällöin klikkiprosenttia parempi mittari on tapahtumaan ilmoittautuneiden määrä, ihmisten sivullasi viettämä aika tai sivun poistumisprosentti.
Yhtenä sosiaalisen median mainoskampanjan tavoitteena on (tai pitäisi olla) testata mainosten toimivuutta. Toinen mainoksesi on saanut merkittävästi enemmän klikkejä. Olisi helppo päättää edetä sillä. Ei kuitenkaan ole harvinaista, että vähemmän klikkejä saanut mainos onkin tavoittanut enemmän niitä, jotka jäivät lukemaan artikkeliasi tai ilmoittautuivat tapahtumaasi – eli olivat oikeaa kohderyhmääsi.
Tarkista siis vielä kerran, että valitsemasi mittarit todellakin mittaavat onnistumista tavoitteessasi, eivät jossain aivan muussa.
C. Ole valmis vaihtamaan suuntaa
Kampanjan jatkuva seuraaminen ja analysointi on somemainonnan hyödyntämisen avain. Mainontasi tavoite ja mittarit voivat olla kirkkaat, mutta jos unohdat seurata tekemistäsi, saatat päätyä roiskimaan suuren osan budjetistasi tehottomaan mainontaan.
Pienikin budjetti riittää erilaisten mainosten testaamiseen. Kun seuraat aktiivisesti mainostesi menestystä, pystyt optimoimaan ja muokkaamaan tekemääsi mainontaa koko kampanjasi ajan. Jos jokin mainos ei toimi, voit kokeilla jotain uutta.
Muista testata myös kohderyhmiäsi – keitä artikkelisi lopulta eniten kiinnostaa? Ketkä osallistuvat tapahtumaasi? Kohderyhmiä testaamalla voit tavoittaa aivan uusia ihmisiä ja samalla pääset tutustumaan heihin. Millainen sisältö toimii? Mikä saa ihmiset reagoimaan? Mikä herättää keskustelua? Näitä oppeja voit hyödyntää myös kampanjan ulkopuolella.
+ Varmista, että sisältösi on kunnossa
Tämän varmaan jo tiesitkin, mutta tärkeintä (some)mainonnassa on sisältö. Tavoitteet, mittarit ja analysointi eivät auta, jos sisältösi ei kiinnosta ketään. Kiinnostava sisältö on lopulta se, mikä saa ihmiset toimimaan: jakamaan sisältöäsi, keskustelemaan ja reagoimaan. Sillä, miten kiinnostavaksi ja relevantiksi kohdeyleisösi mainonnan kokee, on myös vaikutusta somemainontasi hintaan.
Viesti, tavoite ja mittarit kunnossa? Muista seurata mainontaasi koko ajan ja olla valmiina vaihtamaan suuntaa tarvittaessa. Olet valmis aloittamaan menestyksekkään somemainonnan pienellä budjetilla, anna mennä!
ps. Jos mahdollista, somemainonnan ohella on usein järkevää sijoittaa osa budjetista myös hakukonemarkkinointiin.
Kaipaatko apua sosiaalisen median kampanjoinnissa? Kerro tarpeistasi, autamme mielellämme!