
27 marras Miten erottua joukosta, kun kaikki viestivät vastuullisuutta?
Kuluttajien, kumppanien ja sidosryhmien odotukset yritysten vastuullisuudesta kasvavat koko ajan. Jos brändinsä haluaa menestyvän myös tulevaisuudessa, on tänä päivänä selvää, että yritysvastuu on laitettava kuntoon pian ja kerrottava siitä muillekin.
Entä kun kaikki jo hehkuttavat eettisyyttään ja ekologisuuttaan – toisinaan myös sellaiset, joilla siihen ei olisi syytä – voiko aidosti vastuullinen toimija enää hyödyntää tätä kilpailutekijänä? Vastaus on onneksi kyllä. Toimiva ja erottuva vastuullisuusviestintä on faktoja ja konkretiaa, ei pelkkiä kauniita sanoja.
Aito vastuullisuus on tekoja ja tavoitteita
Yllättävän monessa yrityksessä vastuullisuusviestintä jää edelleen vuosittaisen vastuullisuusraportin varaan, joka pahimmillaan kertoo lähinnä lakien noudattamisesta. Yhtä monilla asia jää arvopuheen tasolle tai yleispäteväksi maalailuksi, jossa torjutaan ilmastonmuutosta ja tuetaan kestävää kehitystä.
Aito vastuullisuus sen sijaan on ennen kaikkea oikeita tekoja ja tavoitteita, joiden saavuttamiseksi on laadittu realistisia suunnitelmia. Miten teillä edistetään yhdenvertaisuutta tai jarrutetaan ilmastokriisiä käytännössä? Tulevaisuudessa pelkkä mainostaminen ei enää riitä, sanoissa on oltava sisältöä. Vastuullisuus on sidottava osaksi yrityksen liiketoimintastrategiaa.
Parhaimmillaan yritysvastuussa yhdistyvät sekä sisäinen vastuullisuustyö että ulkoinen vaikuttamistyö. Miksi tyytyä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen, kun voi saada aikaan muutosta myös muissa! Jalanjäljen lisäksi onkin alettu puhua kädenjäljestä: siitä, kuinka ohjaat myös asiakkaitasi ja kumppaneitasi vähentämään päästöjään tai vaikkapa kohti yhdenvertaista työkulttuuria.
Vastuullisuus ei ole kenelläkään valmista
Vastuullisuus on laaja ja usein hankala käsite. On tilanteita, joissa sen osa-alueet, eli taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristövastuu, eivät ole kaikki heti tasapainoisesti toteutettavissa. Vastuullisuutta kannattaakin tarkastella prosessina, joka ei valmistu koskaan.
On järkevä tiedostaa, missä oma toiminta ei (vielä) osu aivan maaliin, ja olla asiasta avoin ja rehellinen sekä valmis dialogiin. Epätäydellisyys ei silti ole syy vaieta, sillä toiminnan aidosti vastuullisista osista viestiminen on myös ihan oikea vastuullisuusteko. Viestit rakentavat todellisuutta ja luovat myös muille painetta siirtyä sanoista tekoihin.
Miten päästä alkuun vastuullisuusviestinnässä?
Keräsimme muutamia vinkkejä aloittamiseen:
- Mieti, mitä vastuullisuus teille tarkoittaa. Vastuullisuus tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. Mitkä sen osa-alueet ovat teidän toiminnassanne tärkeitä? Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Keskity olennaiseen ja ole rehellinen.
- Muista, mitä olette jo tehneet. Älä keskity pelkästään tulevaisuuden tavoitteisiin. Jo tehdyt teot tekevät viestistäsi uskottavan. Kerro siis, mitä olette tähän mennessä tehneet vastuullisuuden eteen. Ole selkeä ja konkreettinen.
- Aseta realistiset vastuullisuustavoitteet. Mieti toteutuskelpoiset keinot, joiden avulla saavutatte tulevaisuudessa tavoitteenne. Älä liioittele (ette luultavasti ole pysäyttämässä ilmastonmuutosta yksin), mutta ole silti rohkea!
Ennen kaikkea: aloita. Varmaa on, että monet puhuvat vastuullisuudesta silloinkin, kun siihen ei ole aihetta. Vielä varmempaa on, ettei kukaan tiedä vastuullisista toimintatavoistasi, ellet sinä kerro niistä.
Vastuullinen toiminta on asia, josta ihan oikeasti on syytä nostaa rinta rottingille. Jos kaipaat apua alkuun pääsemisessä, ota yhteyttä. Autamme mielellämme.
Kuinka kertoa, että teillä jo tehdään vastuullista työtä? Lataa oppaamme ja poimi parhaat vinkit!