
09 maalis Kannattaako järjestön mainostaa Googlessa?
Pienissä järjestöissä pohditaan tarkasti, mihin niukka mainosbudjetti kannattaa laittaa. Vaihtoehtoja on monia. Googlessa mainostamista saatetaan pitää esimerkiksi sosiaalisen median mainontaan verrattuna kalliina ja haastavana. Mutta jos sinulle on tärkeää, että verkossa liikkuvat ja sieltä tietoa etsivät ihmiset löytävät tiensä sivuillesi, vastaus on yksinkertainen: Googlessa mainostaminen kannattaa.
Mainostaminen Googlessa on yleensä tosiaan hiukan kalliimpaa kuin somemainonta. Se vaatii myös hiukan enemmän ennakkotöitä, kuten avainsanatutkimusta ja mainonnan asetusten tarkkaa harkintaa.
Googlessakin voi silti päästä mainonnan alkuun pienellä budjetilla. Mainonta Googlessa tarjoaa etuja, joita muista kanavista ei löydy. Siksi esimerkiksi somekampanjaa tehdessä on usein järkevää käyttää osa mainosbudjetista myös Googleen. Kun suunnittelet ja toteutat Googlessa mainostamisen huolellisesti, voit saada siitä paljon irti.
Hakukonemainonta auttaa löytämään juuri Hänet
Kun mainostat Googlessa, voit määritellä itse lähes kaiken. Voit esimerkiksi päättää, mihin vuorokaudenaikoihin mainoksiasi näytetään ja millaisella maantieteellisellä alueella ne näkyvät.
Tämä auttaa sinua tavoittamaan hyvin tarkkoja kohderyhmiä. Jos haluat korkeakouluopiskelijoiden huomion, voit rajata mainostamisen maantieteellisen alueen päivisin esimerkiksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen lähistölle.
Voit lisäksi valita, millä laitteilla mainostasi näytetään. Jos järjestösi kohderyhmänä ovat nuoret, voit kohderyhmän iän ja maantieteellisen sijainnin lisäksi harkita, kannattaako mainoksia näyttää esimerkiksi vain mobiililaitteissa.
Löydä Hänet oikealla hetkellä
Googlessa mainostamalla saat mahdollisuuden tavoittaa ihmiset juuri sillä hetkellä, kun he ovat kiinnostuneita aiheestasi. Saat heidän huomionsa, kun he esimerkiksi etsivät vertaistukea vaikeaan tilanteeseen, harkitsevat vapaaehtoistyötä tai pohtivat viikonlopun kulttuuririentojaan. Oikea-aikaisuus onkin hakukonemarkkinoinnin parhaita puolia.
Ihminen, joka etsii tietoa aiheesta, on jo lähtökohtaisesti kiinnostunut siitä ainakin jossain määrin. Näin hän on todennäköisesti viestillesi vastaanottavaisempi kuin henkilö, joka törmää viestiisi ja mainontaasi muuta reittiä.
Googlen hakukonemainonnassa maksat ainoastaan klikeistä. Toisin sanoen rahaa kuluu vain silloin, kun ihminen päätyy mainoksen kautta verkkosivullesi asti. Jos olet tehnyt pohjatyöt huolella, eli muun muassa valinnut oikeat avainsanat, karsinut turhat näyttökerrat negatiivisilla avainsanoilla ja kirjoittanut mainostesi tekstit ajatuksella, on todennäköistä, että joudut maksamaan vain klikeistä, joita tekevät aidosti sinusta ja sinulle tärkeistä aiheista kiinnostuneet ihmiset.
Mittaa menestymistäsi
Samoin kuin somessa, myös Googlessa mainostaessa mittaaminen ja seuraaminen on tekemisen pohja. Pahin virhe on laittaa mainokset pyörimään ja unohtaa ne sen jälkeen täysin.
Seuraa siis mainoksiasi jatkuvasti. Näet Google Adsissa hyvinkin tarkasti, miten mainoksesi menestyvät. Voit seurata, kuinka moni on nähnyt mainoksesi, kuinka moni on klikannut linkkiä ja niin edelleen.
Muista seurata liikennettä ja kävijöiden käyttäytymistä myös omalla sivustollasi esimerkiksi Google Analyticsin kautta. Yhdistelemällä näitä tietoja saat parhaan käsityksen siitä, mitkä mainoksesi toimivat ja mikä kohderyhmä lopulta on kiinnostunein sisällöistäsi.
Tulosten perusteella näet, miten hyvin tai huonosti mainoksesi pärjäävät, ja voit siten tarvittaessa tehdä niihin muutoksia. Voit rakentaa uusia mainoksia ja mainosryhmiä ja hylätä ne, jotka eivät menestyneet toivomallasi tavalla. Paranna mainostekstejä, kirjoita kokonaan uusia mainoksia, tutki hakutermiraportteja ja seuraa budjettisi toimivuutta. Näin varmistat, että käytät budjettisi juuri niin kuin haluat.
Kaipaatko tekijää Google- tai somekampanjallesi? Kerro tarpeistasi, autamme mielellämme!