Yhteistyö: Sitran teesi tulevaisuuteen

Miltä näyttää soten huominen? 5 ajatusta Sitran vaikuttajatapahtumasta

Sitran järjestämässä Tervettä menoa tulevaisuuteen -tilaisuudessa 12.2.2019 pureuduttiin soten nykypäivään ja huomiseen.

Yhteiskunnallisen viestijän näkökulmasta päivä herätti monia hyviä ajatuksia ja tärkeitä kysymyksiä. Ketkä tulevaisuudessa kehittävät palveluita? Miten ihmislähtöisyyden ideaali muutetaan konkretiaksi? Kumun Auli ja Elina tekivät viisi nostoa päivän annista.

1. Rohkeutta mullistusten keskellä

Elina: Olipa mielenkiintoinen ajankohta tapahtumalle! Samaan aikaan kun Messukeskuksessa maalailtiin tulevaisuuden sotea, eduskunnan perustuslakivaliokunta keskusteli soteuudistuksen kohtalosta. Perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko nousi lavalle varsin tsemppaavan asenteen kanssa. Kannanotto vellovaan vanhustenhoitokeskusteluun keskellä kriittistä soteammattilaisyleisöä osoitti uskallusta. Saarikko tosin peräänkuulutti myös median ja yleisön vastuuta siinä, miten asiasta puhutaan: kuinka houkuttelevalta esimerkiksi lähihoitajan ammatti vaikuttaa juuri tällä hetkellä opintopolkuaan suunnittelevan yhdeksäsluokkalaisen silmissä?

2. Älä oleta, mitä ihmiset haluavat

Auli: Useassa puheenvuorossa painotettiin, että nyt on ihmisläheisen palveluiden kehittämisen aika. Tästä on helppo olla samaa mieltä. Jos sotepalveluiden ensimmäinen murros kohdistui rakenteiden eli alan ammattilaisten prosessien uudistamiseen, viimeistään nyt käynnissä oleva toinen murros kääntää katseen asiakkaaseen.

Mitä ihmiset palveluilta todellisuudessa haluavat? Olettaminen ei kannata, totesivat asiantuntijat. Paras asiakasymmärrys syntyy, kun ihmisten tarpeista kysytään heiltä itseltään ja palvelun käyttäjät otetaan mukaan kehittämisen eri vaiheisiin. Tähän keskittyvä palvelumuotoilu onkin nyt syystä pinnalla!

3. Lisää dataa, lisää vastuuta – mutta kenelle?

Auli: Käytössämme oleva tietomäärä omasta terveydentilastamme kasvaa tulevina vuosina eksponentiaalisesti. Tulevaisuudentutkija Risto Linturin mukaan voimme pian mitata itse kotona samoja asioita kuin kokonaisessa pienessä laboratoriossa. Kiehtovaa! Mutta lisääntyvä tieto johtaa myös moniin kysymyksiin, kuten missä tätä tietoa säilytetään luotettavasti.

Elina: Keskustelussa terveysdatasta asiantuntijat vaikuttivat olevan eri mieltä vastuun jakautumisesta yksilön ja yhteiskunnan välillä. Ennaltaehkäisy on tärkeää ja tiedon lisääntyminen antaa yksilöille uusia mahdollisuuksia vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa. Itse pidän kuitenkin tasa-arvon kannalta vaarallisena sellaista suuntaa, jossa oikeus hoitoon sidotaan johonkin yksinkertaistettuun indeksiin. Yksilöt syntyvät erilaisiin lähtökohtiin ja heille tapahtuu elämänsä aikana erilaisia asioita. Hoidon evääminen niiltä, joilla usein jo valmiiksi on vähemmän mahdollisuuksia, kasvattaa eriarvoistumista ja terveyskuiluja.

4. Ketkä kehittävät tulevaisuuden palveluita?

Elina: Twitterissä moni kritisoi tapahtumaa siitä, että ohjelma keskittyi paljolti lääketieteen kehitykseen. Sosiaalialan puheenvuoroja kuultiin aika vähän, vaikka yleisössä järjestöväkeä oli paljon. Terveysteknologiset innovaatiot määrittävät toki tulevaisuuden suuntaa, mutta millä sähköisellä reseptillä ratkaistaan sosiaaliset ongelmat, kuten syrjäytyminen, väkivalta tai asunnottomuus? Varsinkin järjestöjä nämä kysymykset ovat soteuudistuksessa huolestuttaneet usein enemmän kuin maakuntien määrä tai aluesairaaloiden sijainnit.

Auli: Tulevaisuuden soteasiantuntijat edustavat monipuolisesti useita eri ammatteja, todettiin päivän aikana. Todennäköisesti myös sellaisia, joita ei vielä edes ole olemassa. Tämä on inspiroivaa. Lääkärien lisäksi huomisen palveluita toteuttamaan tarvitaan esimerkiksi yhteiskuntatieteilijöitä, insinöörejä ja tietenkin sosiaalialan ammattilaisia.

5. Yhteistyö on elinehto

Elina: Ennen kaikkea päivästä jäi mieleen hieno toteutus. Tapahtuma oli saanut yleisön liikkeelle ja osallistujien taustat olivat monipuoliset. Ohjelma oli sopivan tiivis ja hyvin aikataulutettu. Kävimme jokaisella tauolla kiinnostavia keskusteluja eri ihmisten kanssa. Ajatustenvaihto ylitti organisaatiorajat, eikä verkostoituminen ollut vaikeaa. Tarjoiluissakin oli otettu huomioon sesonki, kotimaisuus ja monipuolinen kasvisruoka – ilahduttava yksityiskohta yhteiskunnallisessa tapahtumassa.

Auli: Oli helppo tuntea olevansa oikeassa seurassa, kun päivän yhdeksi isoksi teemaksi oli nostettu yhteistyö. Monialaisen osaamisen vahvistaminen entisestään on selvästi tärkeää niin Sitralle kuin muille mukana olleille toimijoille. Tämä mielessä työtä huomisen sosiaali- ja terveyspalveluiden eteen on erityisen hyvä jatkaa.

Kiitos, että saimme olla mukana!