Olet brändi

Tyttö sinä olet brändi

Kun puhutaan brändistä*, monen ajatukset kaartavat edelleen monikansallisiin punaisiin virvoitusjuomakoukeroihin ja suuren maailman markkinointikoneistoihin. Henkilöbrändihekuma on Suomessakin kasvamassa, mutta edelleen useat suhtautuvat brändäämiseen nihkeän välttelevästi. Brändityöryhmille ilveillään ja brändiuudistukset nähdään liikemerkin värimuutoksina ja turhina kustannuksina.

Onko brändääminen vain isojen yritysten liikevaihtoa vauhdittavaa kiiltokuvaa? Miten brändiin ja brändäykseen pitäisi suhtautua yhdistyksessä, pienyrityksessä tai yksilötasolla?

Minä väitän, että meillä kaikilla on brändi. Minulla, sinullakin. Loppujen lopuksihan brändi on mielikuva, käsitys joka toisesta luodaan. Siihen voi vaikuttaa, sitä voi koettaa hallita, mutta tehokkainkaan brändikoneisto ei voi luoda kaikki kohderyhmät läpäisevää, luodinkestävää yhtenäisnäkemystä. Syntyvään mielikuvaan vaikuttavat aina yksilön oma tausta, lähtökohdat, asenteet ja ennakkoluulot.

Yhtenäisistä yritysilmeistä kiinnostusta herättäviin henkilöbrändeihin

Aika ei ainakaan vielä ole ajanut yritysbrändien ohi, mutta logojen ja ohjeistusten sijaan yleisö janoaa nyt inhimillisyyttä. Ihmisiä yritysilmeiden takana ja persoonia byrokratian peitossa. Henkilöbrändin onnistunut hallinta voi olla menestystekijä niin bisneksessä kuin politiikassa ja yhä enenevässä määrin myös työnhaussa, kun rekrytointi-ilmoituksen geneerisestä hyvästä tyypistä halutaan saada jo hakuvaiheessa sekä kasvot että positiivinen kokemus.

Väitetään, että oikean ihmisen sanomana viesti on aina uskottavampi kuin yrityksen virallisella äänellä lausuttu vastaava. Samaa näkemystä tukee se sosiaalisen median huomio, että Twitterissä henkilötilien twiitteihin luotetaan enemmän kuin yritystilien viserryksiin. Voit kokeilla itsekin: seuraatko mieluummin kasvotonta logoa vai elävää personaa? Pysähdytkö kuuntelemaan puhetta, jos sen tuottaa tasavallan presidentin kanslia eikä Sauli itse?

Kuinka sitten organisaatio valjastetaan tukemaan ja tuottamaan henkilöbrändejä? Minä puhun mieluummin asiantuntijabrändeistä – mielikuvista, jotka rakennetaan yksilön aidosta asiantuntemuksesta ja osaamisesta.  Kun työntekijöistä halutaan työntekijälähettiläitä, vaaditaan sekä yksilöltä että yhteisöltä uskallusta ja intoa, luottamusta ja rohkeutta. Verkko ja some tarjoavat kanavat, mutta varsinainen brändien esillesaaminen vaatii yleensä organisaatiokulttuurin herättelyä, kannustusta ja koulutusta.

Asiantuntijana verkossa: valitse puolesi ja korosta sitä

Aina ei tietenkään edes tarvita yritystä tai yhteisöä, jotta henkilöbrändistä olisi hyötyä. Pidin vuoden alussa työnhakukoulutuksen Viesti ry:n jäsenille ja sparrasin viestintäalan osaajia asiantuntijabrändin rakentamiseen ja verkkotyönhaun saloihin. Vaikka tämän päivän viestijä pakostikin elää verkossa ja hengittää digiä, on monelle omin kasvoin ja käsin tehty brändityö vieras ajatus. Luokallinen päitä nyökytteli, kun jaoin kohtaamiani käsityksiä: En minä ole mikään tuote. En minä halua jakaa koko elämääni. Eihän minulla ole mitään kiinnostavaa sanottavaa.

Itse pyrin viemään eteenpäin positiivisen asiantuntijabrändin ilosanomaa. Ei itseään tarvitse tuotteistaa tai vaatekaappinsa sisältöä jakaa koko maailmalle, vaan itsestään voi valita sen kulman, joka kullekin kohderyhmälle ja kuhunkin kanavaan sopii. Aivan kuten esittelet itsestäsi tietyn puolen työkavereille tai tyttöjen illassa, samalla tavalla voit korostaa osaamisalueitasi myös verkossa.

Kehotan omaa henkilöbrändiään hiovia ajattelemaan kuin viestintäasiantuntija: luo ydinviestisi, määrittele kohderyhmät, valitse tärkeimmät kanavat, tuota kiinnostavaa sisältöä, tykkää ja jaa. Älä korota kynnystä liian korkeaksi, mutta pidä maltti mielessä äläkä uuvuta yleisöäsi. Hyödynnä vanhoja verkostojasi ja luo uusia – alasta riippuen se voi olla helpointa Facebookissa, LinkedInissä tai vaikka Instagramissa. Pidä linjasi yhtenäisenä ja profiilisi helposti lähestyttävänä (niin Twitterissä kuin Tinderissä). Pinnan lisäksi persoonalla on väliä: positiivisuudella ja avoimuudella pärjää jo pitkälle. Omalla asiantuntijablogilla saat paikan ajatuksillesi sekä mahdollistat avoimen keskustelun ja kehityksen.

Me Kumussa autamme mielellämme, jos kaipaat apua organisaatiosi brändin kirkastamiseen, työntekijälähettiläiden luomiseen tai henkilökohtaisen asiantuntijabrändisi hiomiseen. Meiltä saat sekä sparrauksen että tietotaidon eri kanavien käyttöön. Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!

 

*Ja kyllä, minä puhun siitä nimenomaan ä-kirjaimella ja alkoholittomana.