Pepper-robotti

Vieraskynä: Onko tuleva työkaverini tekoäly?

Kun mietin työkaveria, mietin ihmistä, joka työskentelee samassa työyhteisössä yhteisten tavoitteiden eteen. Ihmistä, jonka kanssa voi jutella työasioista ja välillä vähän muistakin, riippuen tietysti kuinka läheiseksi työkaverin kokee. Työkaverilta voi kysyä ja vastaanottaa apua sekä hänen kanssaan voi hyvässä hengessä pallotella ajatuksia ja ideoita. Työkaverin kanssa voi jakaa työtaakkaa ja hörppiä taukokahvit. Mutta voisiko tulevaisuudessa tekoäly olla viestinnän asiantuntijan työkaveri?

Tekoäly voi auttaa viestinnän tekijää monien asioiden kanssa. Se voi jo nyt esimerkiksi hakea tietoa suurista määristä materiaaleja ja huomata virheitä verkkosivuissa. Sen kanssa voi keskustella ja se tarvittaessa kuuntelee ja painaa muistiinsa jokaisen kuulemansa sanan. Työyhteisössä se voidaan asemoida edistämään yhteistä tavoitetta osoittamalla sille sopivia tehtäviä.

Tekoäly ei poista viestinnän tehtäviä – helpottaa kyllä

On vaikeaa edes hahmottaa, miten monilla tavoilla tekoäly voisikaan tulevaisuudessa auttaa. Kahvitauolle se tuskin tulee, mutta muuten se täyttää aika monta työkaverin kriteeriä. Yhteen tärkeään tehtävään tekoälykään ei kuitenkaan pysty – olemaan ihminen.

Mielestäni on tärkeää, että tekoälyä ei nähdä negatiivisena asiana, niin kuin monet teknologiset kehitykset on yleensä nähty. Tekoäly ei tule viemään viestinnän tekijöiden tehtäviä, mutta se tulee ehdottomasti helpottamaan niitä. Me viestijät erottaudumme tekoälystä tietysti ihmisyydellämme, mutta erityisesti vuorovaikutusosaamisellamme. 

Vaikka tekoäly voi osata vastata ja kysyä, ei se voi oppia korvaamaan ihmisyyden tuomaa osaa vuorovaikutukseen. Sen sijaan että miettisimme sitä, mitä kaikkea tekoäly tulee tulevaisuudessa osaamaan, on aika kääntää katse siihen, mitä me nykypäivän ja tulevaisuuden viestijät osaamme.

Miten uuteen työkaveriin pitäisi suhtautua?

Kone ei voi olla ihminen eikä ihminen voi olla kone. Annetaan silti tekoälylle mahdollisuus auttaa meitä, antaa aikaa asiantuntijuuteen ja tulla omalla tavallaan viestinnän tekijän työkaveriksi, nyt tai tulevaisuudessa. Joten kun tekoäly saapuu työpaikallesi, ota oppia siitä ja mukaudu tilanteeseen. Muutoskyvyssä tuskin pystymme tekoälyä päihittämään, joten miksemme ottaisi työkaverista mallia?

Tämän tekstin kirjoittaja ei ole tekoälyn asiantuntija, vaan tulevaisuuden viestinnän tekijä. Ja mitä todennäköisimmin myös tekoälyn tuleva työkaveri.

Karla Viitala
Viestinnän maisteriopiskelija
Tampereen yliopisto