
28 tammi Saavutettavuus on vuonna 2019 tärkeämpää kuin koskaan ennen
Saavutettava viestintä, mitä se on ja koskeeko se minua? Termit voivat olla hämäriä, mutta ei hätää. Uusi juttusarjamme käsittelee ymmärrettävästi niin digitaalista saavutettavuutta, esteetöntä ympäristöä kuin sosiaalista osallisuutta. Hankalien sanojen takana on sama ajatus: kehittää palveluita, jotka huomioivat ihmisten taustat ja rajoitteet.
Vaikka helppokäyttöiset ja tasa-arvoiset palvelut olisivat jokaisen meistä tavoitteena, hyvä tahto itsessään ei riitä. Saavutettavuutta tavoittelevan on kiinnitettävä huomiota konkreettisiin ongelmiin. Ymmärtääkö ikääntynyt käyttämääsi kieltä? Erottaako punavihersokea painikkeet verkkosivullasi?
Erilaisten tarpeiden huomioiminen viestinnässä on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Monille se on myös välttämätöntä, sillä eduskunta käsittelee parhaillaan lakia, joka velvoittaa noudattamaan saavutettavuusvaatimuksia.
Neljä syytä välittää saavutettavuudesta
- Moni törmää tällä hetkellä aiheeseen pakon saattelemana, EU:n tuoreen saavutettavuusdirektiivin ja sitä seuraavan lain myötä. Jatkossa julkisen hallinnon organisaatioiden verkkosivustojen ja mobiilisovellusten sekä lähes kaikkien näiden sisältöjen on oltava saavutettavia. Vaatimus koskee mm. kuntia, viranomaisia, yliopistoja, lakisääteisiä tehtäviä hoitavia yhtiöitä ja julkisoikeudellisia yhdistyksiä. Muutokset tulevat voimaan erilaisilla siirtymäajoilla, mutta tavoite on, että kaikki palvelut, joita vaatimukset koskevat, ovat saavutettavia 23.6.2021.
- Parempiakin syitä on kuin pakko. Saavutettavuus on ennen kaikkea ihmisoikeuskysymys. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvoinen viestintä ovat mahdollisia vain kuuntelemalla eri vähemmistöryhmiä ja huomioimalla erilaisia käytännön esteitä ja eriarvoisuutta tuottavia yhteiskuntarakenteita.
- Kehittyvä teknologia mahdollistaa kaikenlaista, mutta muutoksessa ovat myös käyttäjät ja viestinnän kohderyhmät. Väestön ikääntyminen tuo lisää haasteita digitaalisten palveluiden kehittäjille. Samalla esimerkiksi maahanmuutto on lisännyt selkokielisen sisällön tarvitsijoita merkittävästi. Muuttuviin tarpeisiin vastaaminen on pelkästään järkevää.
- Saavutettavista palveluista hyötyvät kaikki – myös he, jotka eivät erityistä huomiointia tarvitse. Helppokäyttöisyys on kilpailuetu. Saavutettavuuden huomioiminen tekstin tai palvelun suunnitteluvaiheessa ei edes lisää kustannuksia. Mitä useammat voivat palveluasi käyttää, sitä enemmän sinulla on potentiaalisia asiakkaita.
Lähde matkaamme ja opi lisää
Tämän vuoden aikana käsittelemme saavutettavaa viestintää niin verkkosuunnittelussa, sisällöissä, visuaalisuudessa kuin tapahtumatuotannossa. Miten organisaation verkkosivuilla otetaan huomioon erilaiset käyttäjät? Entä millainen on saavutettava ja turvallisen tilan periaatteet huomioiva tapahtuma?
Asiantuntijamme pureskelevat tulevissa teksteissään saavutettavuutta, esteettömyyttä ja osallisuutta useista näkökulmista. Eri käyttäjäryhmien viestinnässä kohtaamia haasteita tarkastellaan esimerkkien kautta. Kaipaatko ideoita ja apua, miten toteuttaa saavutettavuuden vaatimukset omassa työssäsi? Niitä on luvassa!
Yhdenvertainen yhteiskunta, jossa kaikilla on samat mahdollisuudet osallistua ja olla mukana, on ollut Kumulle läheinen teema perustamisestamme saakka. Aiemmin olemme nostaneet esimerkiksi esille, että joka kymmenes suomalainen hyötyisi selkokielestä ja pohtineet, onko viittomakielinen digiloikka totta.
Etkö malta odottaa tulevia tekstejämme? Aloita aiheeseen tutustuminen vaikkapa Celian saavutettavasti.fi-ohjesivustolta.
Haluatko kuulla lisää Kumun asiantuntemuksesta saavutettavassa viestinnässä?
Ota yhteyttä: myynti@kumucommunications.fi