Piirroskuva verkkosivusta

Taustatyötä ja tasa-arvoa – verkkosivuprojekti Kumun tapaan

Erilaiset verkkosivustot ovat viestintätoimistollemme arkipäivää. Silti niitä ei koskaan tuoteta liukuhihnalta, vaan jokaiseen pieneenkin kokonaisuuteen mahtuu paljon paneutunutta suunnittelutyötä.

Olen ollut Kumussa mukana tekemässä sekä sivu-uudistuksia että kokonaan uusia verkkopalveluita. Jälkimmäiset ovat usein helpompia. Monen verkkosivu-uudistuksen takana on turhautuminen väärin kohdennettuun sisältöön, yskivään tekniikkaan tai työlääseen päivittämiseen. Vähintään yhtä usein sivuja vaivaa rakenne, joka on laadittu organisaation oman hierarkian mukaan. Siitä ajattelusta irti päästäminen tuntuu olevan kaikista vaikeinta.

Muista kysyä miksi

Hiljattain Tampereen WordPress-meetupissa eräs osallistujista nosti esiin mielenkiintoisen kokemuksen: usein yhteisöt sanoittavat itse tarvitsevansa verkkosivu-uudistuksen, kun oikeasti kaivattaisiin viestintä- tai jopa liiketoimintasuunnitelmaa. Tämän vuoksi viestinnällinen taustatyö on olennaisin osa Kumunkin verkkosivuprojekteja. Kaikki bisneksen ongelmat eivät suinkaan ole ratkaistavissa markkinoinnilla tai päräyttävällä ulkoasu-uudistuksella. Parhaat sivut suunnitellaan vasta, kun on ensin istuttu puhumaan perusasioista.

Kumun projektit käynnistetään yleensä toiminnallisella workshopilla, joka on perinteistä aloituspalaveria tehokkaampi tapa saada asiakas ja suunnittelijat yhdessä pohtimaan tarpeita ja tavoitteita. Mitä enemmän osapuolia projektissa on, sitä tärkeämpää on istuttaa kaikki saman pöydän ääreen keskustelemaan. On esimerkiksi hyvin tyypillistä, että tilaaja sanoittaa haluavansa raikkaat verkkosivut, mutta mitä se kenellekin tarkoittaa, on kokonaan eri asia.

Esteetön verkkopalvelu on tasa-arvoinen verkkopalvelu

Tavoitteenamme on aina tehdä verkkopalveluiden käytöstä sujuvaa. Ajatuksella laadittu ja huolella suunnattu sisältö on pääosassa, mutta sen kanssa käsi kädessä kulkevat myös sivuston visuaalisuus, käytettävyys ja esteettömyys.

Visuaalisuudella on tärkeä rooli ydinviestien muotoilussa ja kiinnostuksen herättämisessä. Käytettävyys vaikuttaa suoraan siihen, miten paljon aikaa käyttäjät viitsivät sivustolla viettää, ja miten olennaista tietoa he omaksuvat. (Usein se muuten tarkoittaa sisältöjen reipasta karsimista!) Esteettömyys tarkoittaa erilaisten erityistarpeiden huomioimista suunnittelussa, ovat ne sitten visuaalisia, kognitiivisia tai muunlaisia. Uusien säädösten myötä etenkin julkisilta palveluilta tullaan edellyttämään parempaa saavutettavuutta myös verkossa.

Asiantunteva apu säästää aikaa ja hermoja

Kumun verkkosivuprojektit toteutetaan WordPressillä, joka on voimakkaasti kehittyvä avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä. Pelkästään valitsemalla WordPressin selättää monta perinteistä ongelmaa esimerkiksi responsiivisuudessa ja  hakukoneoptimoinnissa. Minkä tahansa julkaisujärjestelmän tueksi suosittelemme siihen erikoistunutta ylläpitopalvelua, joka optimoi tekniikan, hoitaa varmuuskopiot, huolehtii tietoturvasta ja auttaa pulmatilanteissa.

Arjen haasteita ratkomassa

Koklaamo-etusivuViimeisin valmistunut verkkosivuprojektimme on Tampereen kaupungin Koklaamo. Tälle sivustolle asiakas suunnitteli omasta toiveestaan tekstisisällöt itse. Kumu toteutti graafisen ilmeen, teknisen pystytyksen sekä konsultoi rakenteen kanssa. Noin kuukauden mittainen projekti sujui leppoisasti alusta loppuun.

Haluatko kuulla lisää? Ota huoletta yhteyttä, niin selvitetään, tarvitsetko pientä sparrausta, itsesi näköisempää ulkoasua tai kenties aivan uusia palveluita.