Videotuotantoja vahvalla visiolla – Kreatos Filmsin tarina

Eetu otti ja pakkasi reppunsa ja lähti syysreissulle Helsinkiin. Tuomisina sieltä tuli haastattelu kiinnostavasta ja tuoreesta yhteiskunnallisesta videotuotanto-osuuskunnasta Kreatos Filmsistä ja heidän primus motoristaan Sami Hakkaraisesta. Haastattelun kärkinä olivat erityisesti yritystoiminnan taustalla vaikuttavat yhteiskunnalliset visiot ja arvot.

Kreatoksen synnylle on kaksi rinnakkaista kontekstia – Samin henkilökohtainen sekä laajempi yhteiskunnallinen tarina. Pähkinänkuoressa Kreatoksen perustaminen oli miehelle tapa saada taitonsa hyötykäyttöön. Hakkaraisella on laaja kokemus liikkuvan kuvan ja äänen kanssa työskentelystä. Hän koki, että tätä kautta viestintään voi tuoda uudenlaista kulmaa.

Hakkaraisen mukaan mainonta sisältää monesti epäeettisen ulottuvuuden; mielikuvamarkkinointi ei pysy itse substanssissa, vaan rakentaa täysin todellisuudesta irrallaan olevia maailmoja. Tästä heräsi kysymys, voisiko mainontaa tehdä myös toisin. On kuitenkin paljon yritys- ja järjestötoimintaa, joka on suhteellisesti kestävämmällä pohjalla. Voiko näitä toimijoita nostaa tekemällä mainontaa, joka on oikeasti suhteessa myytävään tuotteeseen tai palveluun?

-Jos useampi yritys miettisi toiminnassaan yhteiskunnan laajempaa kuvaa, maailma voisi näyttää erilaiselta. Juuri tällaista kokonaisuuden kautta ajattelua pyrimme Kreatoksessa tukemaan, Hakkarainen kertoo.

Kreatokseen luotetaan, koska sovitut asiat tulevat tehdyksi ja arvopohja on vakaa. Projekteissa luodaan tekijöiden ja asiakkaiden välille horisontaalisia yhteyksiä, jotka eivät ole pelkästään taloudellisia: tehdään yhdessä töitä jonkin suuremman päämäärän vuoksi.

“Olemme Suomessa saavuttaneet hyvinvoinnin tason, jossa on yhä enemmän vapautta valita elämänpolkumme ja työmme. Vapauden ja resurssien myötä syntyy myös vastuu. Ei ole ihan sama, miten aikansa käyttää. Olisi kollektiivisesti tärkeää miettiä, onko kaikki työ todella tarpeellista ja sellaista, että se kokonaisvaltaisesti edistää koko yhteiskunnan hyvinvointia? Pitääkö työ konseptina arvioida uudelleen? Onko se vain mekaaninen suoritus työntekijän ja työnantajan välillä? Luulen, että tulemme törmäämään tähän kysymykseen ennen pitkää.”

Tähän mennessä Kreatos on luonut erilaisia opetusvideoita, kampanjavideoita sekä yhden itsenäisen dokumentin Woman of the Woods, joka kertoo puolalaisesta Joanna Kossakista. Nainen luopui menestyksekkäästä urasta ja muutti asumaan yksin keskelle metsää. Levitysoikeudet tästä dokumentista on myyty Indieflixille. Viimeaikaisista hankkeista Finnwatchin kanssa työskentely oli lähimpänä nk. unelmaprojektia, kun Kreatos pääsi tuottamaan videomateriaalia yritysvastuulakia ajavaan #Ykkösketjuun-kampanjaan. Tulevaisuudessa Kreatos aikoo hakea rahoitusta sekä lyhyille että pitkille elokuvatuotannoille. Hakkaraista kiinnostaa myös ajatus jonkinlaisen älykkään scifi-sarjan luomisesta Black Mirrorin tai Mr. Robotin tyyliin.