
12 huhti Ketterää viestintää ja pöhinää startupissa
“Ette te sinne voi mennä, se on vain ICT-yrityksille”, valisti yritysneuvoja meitä Kumun perustajia viime syksynä, kun kerroimme, että aiomme pyrkiä Uuden Tehtaan startup-ohjelmaan. Onneksi meillä ei ole tapana lannistua helpolla. Uuden Tehtaan maine digiajan liiketoiminnan kehittämispaikkana oli entuudestaan meille tuttu, ja useimmat olivat myös käyneet Tehtaalla ainakin Digital Tampereen tapahtumissa. Pidimme päämme ja lähetimme hakemuksen.

Ensimmäisen päivän jännitystä.
Eräänä tammikuun alun päivänä Uuden Tehtaan aulassa istuskeli joukko hyvin jännittyneitä naisia. Vasta muutamaa päivää aiemmin olimme saaneet tietää tulleemme valituiksi kolmen kuukauden ohjelmaan, jossa meillä olisi tilaisuus työstää ideanpoikasistamme ja unelmistamme toimiva yritys.
Samaan aikaan ohjelmassa aloitti myös parisenkymmentä muuta startupia. Tehtaalla työskentelee myös ohjelmasta aiemmin valmistuneita yrityksiä. Monien suunnitelmissa on maailmanparannusviba, halu korjata jokin epäkohta konkreettisella ratkaisulla. Kukaan ei puhu erillisestä saarekkeesta nimeltä ICT. Digi on luonteva osa yritysideaa, ei itsetarkoitus. Aivan kuten se on meillekin. (Yritysneuvojalle tiedoksi, se ICT-lyhenteen keskimmäinen sana, communications, tarkoittaa tätä meidän alaamme. Digitalisaatio on tuonut huimasti mahdollisuuksia viestiä entistä paremmin, nopeammin ja tehokkaammin. Rajaviivaa viestinnän ja teknologian välillä ei ole, vaikka viestiminen ilman teknologiaa onnistuu onneksi edelleen.)
Finlaysonilla kumajaa
Meistä osalla oli jo entuudestaan kokemusta projektien ja organisaatioiden kehittämisen teorioista ja käytännöstä, mutta huomasimme nopeasti miten paljon enemmän oman yrityksen kehittämisestä oppi. Kun pääsimme testaamaan lean-ajattelumalleja ja ketterää kehittämistä omalla kohdalla, niiden soveltamisessa ja muokkaamisessakaan ei tarvinnut himmailla. Viestijöinä meitä ilahdutti erityisesti se, että koko ohjelman ytimenä ja lähtökohtana oli oman startupin ydinviestin kirkastaminen. Sen esittämistä hiottiin viikottaisissa yhteisharjoituksissa.
Jossain vaiheessa huomasimme Uuden Tehtaan vaikutteiden kulkeutuneen myös palveluajatteluumme. Meillä alkoi syntyä ideoita, joiden avulla asiakkaan viestintää voisi tehdä leanimmin ja ketterämmin.
Kolme kuukautta kului siivillä. Kaksi viikkoa sitten valmistuimme Uuden Tehtaan ohjelmasta. Kumu oli kehittynyt oikeaksi, toimivaksi yritykseksi. Tehtaalta emme silti lähde. Meidät löytää edelleen täältä Finlaysonilta, propellihattujen seasta. Pöytärykelmämme ympärillä jutellaan – välillä kiivaastikin – digistä, somesta, vaikuttamisesta, koukuttamisesta, paremmasta maailmasta, suklaasta, pullasta ja keksuleista ja toivotamme tervetulleiksi mukaan keskusteluun niin asiakkaat kuin muutkin kiinnostuneet.

Kumun kulmauksessa suunnitellaan ja sometetaan.