Perustaisinko yritysblogin vai heittäytyisinkö livestriimauksen kelkkaan?

Onko yrityksen mielekkäämpää jakaa sisältöjä blogissa vai jossakin useista livestriimaus-palveluista?

Kummassa välittyy paremmin tunnelma ja kummassa viesti? Mikä kanava tavoittaa oikeat kohderyhmät ja tuo yritykselle eniten uusia asiakkaita? Onnistuuko brändityö helpommin yritysblogissa vai suorassa lähetyksessä?

Lue parhaat argumentit puolesta ja vastaan! Yritysblogin ja livestriimin taistossa kehän oikeaan kulmaan nousee vahva ja valta-asemastaan nauttiva blogi. Vasemmassa nurkassa verryttelee haastaja, alan kommentaattoreiden ja edelläkävijöiden suosikki reaaliaikainen video eli livestriimi. Se pystyy kukkoilemaan sekä nosteesta nauttivalla Periscopellaan että Facebook Liven ja YouTube Liven mahdollisuuksilla.

livestriimi vs. blogi

Kuva: Eetu Haverinen

Erä 1: tavoittavuus ja kohderyhmät

Blogi: Minä palvelen tiedonetsijöitä. Kun hakukoneoptimointi on kunnossa, teksteilläni on pitkäikäinen Google-näkyvyys. Ne ovat myös helposti jaettavissa muissa somekanavissa. Tavoitan juuri oikeat, asiasta kiinnostuneet tyypit enkä ketä tahansa hengailijoita. Blogimaailman käyttövoimaa on myös yhteisöllinen blogiskene.

Malttamattomalle verkossakulkijalle blogiteksti on nopeasti vilkaistavissa. Olennaisen poimiminen lähetyksestä pikakelaamalla on hankalampaa.

Livestriimi: Kuule, yritysblogeja on niin paljon, että milläs erotut joukosta. Tarvitaan joko julkkiskirjoittajia, poikkeuksellisen hyvä blogaustaito tai ilmiömäinen kyky valita aiheita. Livestriimauspalveluissa kilpailua on toistaiseksi vähemmän! Meillä riittää tilaa ja tilausta erilaisille kokeiluille.

Livestriimeillä on hyvä näkyvyys omien alustojensa yhteisöissä, ja Periscopella Twitterissä. Facebook Live tarjoaa Facebookin näkyvyyden ja YouTuben suoratoistot paikan maailman toiseksi suosituimmassa hakukoneessa. Myös Googlen omat haut arvostavat YouTube-sisältöä korkealle.

Tulos Blogi 10 – Livestriimi 10

 

Erä 2: säilyvyys ja reaaliaikaisuus

Blogi: Hyvän postauksen tekeminen on kovaa työtä ja vaatii aikaa riippumatta siitä, onko lopputulos teksti vai videolähetys. On aivan hullua panostaa videoon, joka tuhoutuu yhden vaivaisen vuorokauden jälkeen kuten Periscopessa. Blogitekstin äärelle voi palata vuosiakin myöhemmin.

Livestriimi: Nuoriso on jo vaihtanut somekanaviin, joissa vanhentuneet jutut eivät jää kummittelemaan kenenkään kiusaksi. Suosittelen samaa kaikille muillekin. Yritysblogeihin kirjoitetaan yleensä ajankohtaisista, uutisarvoisista asioista. Parin vuoden kuluttua niiden kärki on tylsistynyt ja sisältö muuttunut triviaaliksi. Ei ole ainakaan yrityksen oma etu, että potentiaalinen asiakas päätyy Googlesta tällaisen jutun äärelle. Sitä paitsi livestriimin voi tallentaa palveluun ja omalle laitteelle. Halutessaan parhaista live-hetkistä voi vaikka koota editoidun version.

Tulos Blogi 9 – Livestriimi 10

Erä 3: viestin kirkkaus

Blogi: Meillä ei sekoilla, unohdeta mitä oltiin sanomassa tai kärsitä lähetykseen tuppaavista yllättävistä häiriötekijöistä. Asiantuntijalla on tekstiinsä hallinta ja kontrolli. Tekstissä on helppo korostaa tehokeinoin tärkeimpiä ajatuksiaan.

Videokuvalla on etunsa esimerkiksi tuotteiden esittelyssä, mutta blogissakin voi hyvin julkaista videon.

Livestriimi: Myös livekuvassa voi olla kirkas ja looginen. Livestriimauksen varsinainen arvo on kuitenkin siinä, että se on autenttinen. Lopputulos ei ole jälkikäteen kaunisteltu, minkä myös yleisö aistii. Lisäksi livestriimauksessa esiintyjän persoona on esillä aivan eri tavalla kuin blogissa.

Livestriimaus on leimautunut nuorten ajanvietteeksi, mutta todellisuudessa se sopii erityisen hyvin yrityksille, joiden täytyy vakuuttaa asiakkaansa luotettavuudestaan ja asiantuntemuksestaan. Jotkin pankit ovat jo käyttäneet livestriimausta menestyksellisesti. Saman hyödyn keräisi nyt helposti myös moni juristi, tilintarkastaja tai personal trainer.

Tulos Blogi 10 – Livestriimi 9

Erä 4: analytiikka ja tuloksellisuus

Blogi: Meillä analytiikka paljastaa liikenteen lähteet ja hakusanat, joilla kylään on päädytty. Analytiikka kertoo, millainen sisältö toimii ja mikä ei. Siltä pohjalta on hyvä suunnata tulevia materiaaleja. Luvuista selviää, tehdäänkö asioita oikein.

Yksi blogin tehtävistä on ohjata liikennettä yrityksen verkkosivuille ja lisätä näin myyntiä. Livestriimiin ei ole yhtä helppo lisätä klikattavia linkkejä.

Livestriimi: Periscopesta ei analytiikkaa kovin hyvin löydy, joten numeroiden ystävän kannattaa valita kanavakseen FB tai YouTube. Markkinoinnin todellisesta vaikuttavuudesta analytiikka joka tapauksessa kertoo vain osatotuuden. Viisas markkinoija seuraa reaktioita muillakin tavoilla.

Tulos Blogi 10 – Livestriimi 8

Erä 5: vaikeustaso

Blogi: Kaikki eivät halua esiintyä, eikö se pitäisi tässä maailmassa heille yhä suoda? Asiantuntijatyössä sen sijaan kirjoitetaan yleensä paljon, joten melkein mistä tahansa yrityksestä löytyy osaavia kynäilijöitä. Toisin kuin live-esiintymistä, blogitekstiä voi myös parannella porukalla. Yksi kollega voi auttaa tekstin kärjen löytämisessä, toinen poistaa kirjoitusvirheet.

Livestriimi: Leikkaamattomalla videolla esiintyminen on tosiaan ihan oma taiteenlajinsa. Kokenut yleisön edessä esiintyjä saattaa jäykistyä, kun yleisön ilmeiden ja eleiden sijaan reaktiot pitää päätellä tykkäyssydämistä tai chattikommenteista. Noviisille tai sosiaaliselle jännittäjälle tilanne sen sijaan saattaa olla jopa helpompi kuin nouseminen lavalle suuren yleisön eteen.

Kun live-esiintyminen on tehty, se on myös tehty. Blogi sen sijaan voi jäädä helposti roikkumaan puolivalmiina. Sellainen aiheuttaa lisästressiä.

Tulos Blogi 10 – Livestriimi 9

Yhteenveto

Blogilla ja livestriimillä on aivan erilaiset vahvuudet. Livestriimi on monilta ominaisuuksiltaan lähempänä somepostausta kuin blogia. Ehkä viisainta olisikin kuvata sitä somepostauksen 2.0-versioksi: toisin kuin perinteistä somepostausta, livestriimiä pystyy mukauttamaan reaaliaikaisesti yleisön reaktioiden perusteella.

Blogi on ihailtu raskaan sarjan mestari, joka on huomionsa ja suosionsa ansainnut. Vaikka blogi on pitänyt mestaruutta hallussaan jo vuosia, se on edelleen voimiensa tunnossa ja kehittyy jatkuvasti paremmaksi ottelijaksi.

Blogi ja livestriimaus tavoittavat kumpikin monenlaisia kohderyhmiä ja sopivat monen yrityksen tavoitteisiin. Asiantuntijuuttansa pystyy tuomaan esille yhtä lailla kummassakin, samoin esittelemään palvelujaan. Suurella ja näkyvällä toimijalla on valmiit yleisöt, jotka janoavat jatkuvasti jotain uutta. Siihen livestriimaus voi olla juuri nyt toimiva ratkaisu. Aloitteleva yrittäjä saattaa hyötyä blogin tuomista Google-osumista. Yrityksen verkkomenestykselle on kuitenkin oleellista ennen kaikkea laadukas sisältö, ei kanava.

Jos haluat oppia lisää yritysblogaamisesta tai livestriimauskanavien mahdollisuuksista, ota yhteyttä meihin Kumussa.

Tekstin kirjoittivat Auli Tuomi ja Tuulia Nieminen